Rødovre I - Herlev I: 1½ - 6½ 5. november 2004 Tilbage til forsiden

Bent Kølvig: Første holdkamp

Mesterrækken! Se, det er jo noget ganske andet! Første match hjemme mod Herlev blev tabt med 1-6! Så det var da en lille trøst, at de to matchpoint ikke tæller i regnskabet i år! Jeg skal her meddele mit indtryk af matchens forløb, så jeg så den, inden jeg måtte forlade lokalerne.
Det er stadig dilettantisk, at en klub ikke kan stille med en kampleder. Forhåbentlig kommer det ikke senere til at betyde tabte point for os. Men ellers startede partierne tilfredsstillende for os. Alle kom helskindede ud af åbningen, og jeg anede et rimeligt resultat. Men som aftenen skred frem, viste det sig (igen), at jo færre brikker, der er på brættet, jo vanskeligere er det for holdet at finde de rette træk!

Første mand færdig var Peter Rank på bræt 3. Hans manglende rutine viste sig ved, at han med sort undlod at smide hvids Tc7 væk i tide. Bare et træk senere var det for sent. Og efter endnu et fejltræk mistede han sin løber. Slut. Nogenlunde sådan var slutningen:
1. - La6?
1. - Tf7! 2. Tc3 Lb7
3. Kd2 Tc8 4. Thc1 Txc3
5. Txc3 Kf8

og videre til d8.

2. Kd2 Tf7 3. Thc1 Lb7??
4. Txf7

Tja. 1 - 0.

På bræt 5 var Johan ligeledes sort og slap nogenlunde godt fra at ikke at have taget højde for hvids åbning af spillet med d4-d5, men da hans dame havde brugt for mange træk til at komme til c8, kom han bagud i udviklingen og måtte senere ned. Var det tiden?
Bjørn Brylov Christoffersen var indkaldt som første reserve (Rune Linneboe Pedersen spiller jo skak helt henne i Toronto) og klarede sig fint lige til det sidste. Se andetsteds.
På førstebrættet måtte undertegnede i Runes fravær forsvare sig mod en aggressiv modstander, der imidlertid i en museumsåbning kom til at overse noget efter et officersoffer. Med en brik mere havde jeg let spil (brugte i alt kun tre kvarter mod hans fem!). Til sidst, hvor han længe havde været i sækken, fik jeg lejlighed til et af de populære dronningofre:

Selvfølgelig kunne jeg bare slå den løber. Men et blik på hvid konges tilflugtssted inspirerer jo til
21. - Sxg4!! 22. Lxe3 Txh2+
23. Kg1 Tah8!

Dejligt at udvikle den sidste officer. Der er udækkelig mat. Opvisningsstil!

Ovre på det andet langbord, hvor vores fire hvide partier foregik, startede det også ganske godt. På bræt 2 valgte Jens Akhøj Nielsen at gå efter remis straks fra 3. træk, hvor han mod fransk spillede afbytningsvarianten. Det holdt helt frem til springerslutspillet, hvor modstanderens a-bonde væltede frem.
Gyula Szücs på bræt 4 havde et godt greb om situationen hele tiden. Han havde et flot pres i centrum, men fandt ikke det afgørende fremstød og tog remis ved trækgentagelse i midtspillet. Det var også fint nok. Så havde vi allerede 1 point! Og på det tidspunkt var der endnu fem partier tilbage!
Det så lovende ud, da Gisli Hardarson på bræt 6 modigt ofrede kvalitet for et farligt angreb. Det løb desværre bare ud i sandet. Point til Herlev.
Bjørn Enemarks parti på bræt 8 blev en kedelig opvisning i, hvad der kan ske, når man i modtaget dronninggambit ikke tager bonden tilbage i tide.
Alt i alt et lidt deprimerende nederlag. Selv om vi nok burde have fået mere ud af ret pæne stillinger, er det altså menuen i mesterrækken. Der bliver ikke givet ved dørene!

Bent Kølvig