Formandens beretning 2005 26. februar 2005 Tilbage til forsiden



Ved generalforsamlingen i 2004 fratrådte Knud som formand efter 7 år på posten, og jeg tilbød at påtage mig funktionen efter ham som en overgangsfigur, indtil en mere varig kandidat er indstillet på at tage over. I det forløbne år har vi i bestyrelsen kørt videre i det spor, med de turneringer og aktiviteter, som var gældende i Knuds formandstid. Jeg har på indkaldelsen til generalforsamlingen nævnt, hvordan bestyrelsen for nærværende er sammensat, og det er mit bedste indtryk, at vi har haft et fortrinligt samarbejde, dels i drøftelserne på de 5 bestyrelsesmøder, der er afholdt siden sidste generalforsamling, dels i varetagelsen af forskellige opgaver i årets løb. Tak til alle mine bestyrelseskolleger for det. Jeg skal lige omtale, at John Vestergaard er trådt ind i bestyrelsen i årets løb i stedet for Jørgen Trærup, som har meldt sig ud af klubben.
Som allerede bemærket har aktiviteterne i klubben stort set været, som de plejer. Det drejer sig om:

Vinterturnering 2003/04 som havde 30 deltagere fordelt i 4 klasser. I mesterklassen gik Rune ubesejret gennem turneringen og vandt den med 5 points. Rubin blev nr. 2, og Bjørn Rasmussen, som nu har forladt klubben, blev nr. 3, begge med 4½ point.
Første klasse blev vundet af Hovhannes med 4½ point, det samme som Jørgen Trærup, men med bedre korrektion; Zoran blev nr. 3 med 4 point og med bedre korrektion end Torben M. Jensen og mig selv.
2. klasse blev vundet af Knud-Erik Helleshøj med 5 points, nr. 2 blev Erik Johansen med 4½ og nr. 3 Ole Lindberg med 3½ points. De to nytilkomne medlemmer var klart nok placeret for lavt, og deltager i dette års vinterturnering i 1. klasse, hvor de også klarer sig godt.
3. klasse blev vundet af ubesejrede Niels Opstrup med 6 points, Anders Hørby blev nr. 2 med 5½ og Mogens Jeberg nr. 3 med 4 points og bedre korrektion end John Hjelm.

I forårsturneringen 2004 deltog 28 spillere i en som sædvanlig Monrad-organiseret turnering fordelt på 5 klasser med 5 minutters tidshandikap pr. klasse. Samlet vinder blev Rune med 7½ af 8; han vandt dermed alle klubbens 3 turneringer i forrige sæson; flot.
Nr. 2 blev Jacob Rubin med 7 point efter tab til Rune, og Bent Kølvig endte på 3. pladsen med 6 point efter tab til Rune og Jacob.
Knud Erik Helleshøj fra C-gruppen blev nr. 4 med 5½ og Knud Hornhaver fra D-gruppen blev nr. 5 med 5 point. Herefter fulgte gruppevinderne i B-E:
Hovhannes Tutundjan fra C-gruppen med 5 point, men dårligere korrektion end Knud. Jens Hviid fra D-gruppen med 4½, Johan Petersen fra B-gruppen med 4 og Ole Lindberg fra E-gruppen, ligeledes med 4 point.
Som sædvanlig gav tidshandikap nogle overraskende resultater. F.eks. lykkedes det både Ole Lindberg og Anders Hørby at vinde over Gyula Szücs.

Årets Rødovremesterskab blev for tredje gang afholdt som en EMT-tunering, hvor 32 spillere deltog, heraf 13 ikke-lokale. I gruppe A med rating 1929-1700 gik de tre øverste pladser til udenbys spillere, Henrik Mortensen fra Helsingør, Knud Højgaard fra Hvidovre og Carsten Hejberg fra Tårnet/Ballerup. I gruppe B med rating 1636-1493 var det de to øverste pladser, som gik til udenbys spillere: Henning Christensen og Nezar Madhu begge fra AS04. Vort nye medlem Erik Johansen kom ind på en flot 3. plads og vandt 60 rating point.
I C-gruppen med rating fra 1493-1273 vandt et andet nyt medlem, Knud Erik Helleshøj, gruppen på korrektion foran Jens Thrane, Zoran Wisal blev nr. 3. Endelig er der D-gruppen med rating 1298-1023, som blev vundet af Jens Hviid på korrektion (+68 ratingpoint) foran Dara Akdag fra Skovlunde. Jens var kommet dårligt fra start ved at tabe et katastrofeparti mod John Hjelm, men han vandt mod Dara Akdag i et sejt parti. Nr. 3 blev Peter Meldal fra Taastrup.
Bent Kølvig og Flemming Bruun deltes om rollen som turneringsleder på de regulære spilledage og de klarede opgaven strålende. Bent har også stået for indtastning af partier, mens Bjørn har holdt hjemmesiden løbende opdateret med resultater og partier. Ernst har stået for det praktiske med arrangement med spillelokaler, oversigter og materialer. Også Bjarne har hjulpet til. Alle deltagere har modtaget oktober og december-nummeret af Interne Træk med resultater fra turneringen.
I det hele taget er der ros til klubben for arrangementet. Mange af de "fremmede" spillere vil vende tilbage i år. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke de nævnte for det flotte arrangement og deres fine indsats. Rødovre EMT er bestemt med til at sætte vores klub på Danmarks "skakkort".
EMT-turneringen er jo helt røgfri, så sideløbende med denne spillede 6 rygere deres eget Rødovremesterskab i en dobbeltturnering med tidshandicap. Der mangler endnu et enkelt parti, men det kan godt afsløres, at Judith bliver en endda særdeles overlegen vinder af turneringen.

Endelig skal det i denne sammenhæng nævnes, at denne sæsons vinterturnering er godt i gang med 29 deltagere fordelt på 3 klasser. Vi kan her blandt andet glæde os over deltagelse af 2 nye medlemmer, Claus Petersen, som synes at komme godt fra start, og Claus Larsen, som jo ikke er rigtig ny, men som har fået lyst til at spille skak igen efter en pause. Denne Claus klarer sig i øvrigt også godt. Velkommen til de to.

Udover vore egne lokale turneringer har mange af os jo også deltaget i matcher mod andre klubber. Årets match mod Hvidovre blev vundet af os på hjemmebane med 9-6. Vi fører nu i det samlede opgør med 23-3, så mon ikke vi tager skakuret til august? Som det kan ses, var deltagertallet faldet til 15. Det var Hvidovre, der havde problemer med at stille med flere spillere.

I holdturneringen 2003/04 blev det til succes for 1. holdet. Ude mod K41 III blev det til en sejr 6½ - 3½, hjemme mod KS II blev det til 8½ - 1½, ude mod Lyngby-Virum II 6½ - 3½, hjemme mod Hvidovre I deltes der points 5-5, ude mod Albertslund en 6½ - 3½ sejr og så uafgjort mod Frederiksberg I, altså én stor sejr, tre små og to uafgjorte inden sidste runde.
Her stod holdet på en andenplads, tre points efter den sidste modstander, Tårnby I og kun ét point foran Frederiksberg I, der havde en langt lettere modstander. Det lignede en sikker tredjeplads! Med mindre, selvfølgelig at holdet kunne vinde over Tårnby med 6½ - 3½, der ville være nok.
Starten var ikke så god, da Rune overså en trussel og opgav efter kun 9 træk! Og så sloges de øvrige ellers tre timer før det næste resultat kom, en remis. Og minsandten om holdet ikke havde det held, der skulle til. 7-3 blev Tårnby slået med og dermed rykkede 1. holdet op i mesterrækken.
At det er en rigelig mundfuld må høre til omtalen på næste års generalforsamling.

2. holdet klarede sig også fint; for andet år i træk gik det ubesejret igennem en hel sæson, men desværre blev slutresultatet, at der manglede 1 point til oprykning. Før sidste runde var der foruden vores hold to andre klubber med 31½ points. Vi skulle møde holdet, der lå nr. 4, mens medbejlerne til oprykningen skulle møde de 2 bundpropper, som desværre ikke mødte med fuldt hold. 2 holdet kæmpede mod de ulige odds og viste fin moral, men selv om det blev til 8 points i sidste runde, var det altså ikke nok til oprykning. Det skal i øvrigt nævnes, at der næsten ingen afbud har været til holdets kampe gennem turneringen, så der kun har været brug for få reserver. Endeligt skal det da også nævnes, at John Vestergaard vandt samtlige sine 7 partier.

Forud for den nuværende sæsons holdturnering blev der sendt et spørgeskema ud til klubberne med ønsker til ændringer i turneringen. Vi modtog skemaet i juni med svarfrist i august. Vi afklarede vores svar forud på et bestyrelsesmøde:

  1. Skal turneringen rates? Vi svarede nej, men flertallet svarede ja.
  2. Stadig 8-mands hold?, Ja svarede vi, og sådan blev det.
  3. Betænkningstid, 1½ . ½, 2 timer i alt eller andet? Vi svarede 2 timer, og sådan blev det.
  4. Højere betænkningstid (3 timer) i mesterrækken, Nej og nej blev det.
  5. Skal vi fastholde brætpoints . matchpoints eller gå tilbage til rene brætpoints (eller endda ændre til rene matchpoints)?
    Vi ønskede at fastholde hold-elementet, men det var der ikke stemning for, så det er nu brætpointene, der tæller, og matchpointene spiller kun en rolle ved ligestilling.
  6. Sidste runde som fællesafslutning eller skal den som tidligere arrangeres af hjemmeholdene?
    Vi så gerne denne fællesafslutning droppet, og det var der også mange, der talte for på delegeretmødet. Men resultatet blev at fastholde fællesafslutningen.
Det var vores tur til at arrangere Vestvold i 2004. Den blev afviklet i april med ni deltagende hold. Ikke imponerende (for det er jo kun 4-mands hold), men væsentligt bedre end i 2003, hvor der kun var 4 hold til Glostrups arrangement. Vi stillede selv med beskedne to hold. Da vi sidst arrangerede (det var i 1999) var der hele 16 hold, og vi stillede dengang med ikke mindre end 6 hold.
I øverste gruppe vandt Glostrup I knebent foran Albertslund I efterfulgt af Rødovre I
I gruppe II vandt Vanløse I foran Glostrup III / Rødovre III, hvor Glostrup havde bedst korrektion.
I efteråret 2004 foreslog Glostrup at vi i kredsen af deltagende klubber fik fastlagt og nedskrevet nogle retningslinier for afholdelse af Vestvold-turneringen fremover, hvor det tidligere har været op til den arrangerende klub. Bjørn stillede op til et møde og fremsendte et forslag til dagsorden, som stort set blev fulgt. Beslutningerne blev disse:

  1. Deltagerne er Brøndbyerne, Vanløse, Albertslund, Glostrup og Rødovre (altså ikke Hvidovre og Valby)
  2. Turneringen afholdes på skift af disse klubber i denne rækkefølge, i 2005 af Brøndbyerne
  3. Den spilles i april/maj, helst over to på hinanden følgende uger. Den er røgfri
  4. Indskuddet er 500 kr. pr. klub for de to første hold, derefter 250 kr. pr hold. Det var et kompromis mellem at betale pr. klub eller pr. hold. Det indkomne beløb anvendes fuldt ud til præmier: ur til vinderen og brikker til nr. to i hver fire-holds gruppe.
  5. Gruppeinddeling og turneringsform er op til den arrangerende klub, som også kan begrænse antallet af deltagende hold (dog ikke under to pr. klub)
  6. Klubberne medbringer selv materialer (2 ure . 2 sæt skakspil pr. hold)
Som det fremgår af ovennævnte, og som I da i øvrigt også selv ved, så er tirsdagene i sæsonen tæt optaget af turneringer. Men ind imellem er der alligevel et hul, og så træder Kølvig ofte til med skaksnakcafé. Der er vist ved at gå kult for deltagerne i den aktivitet. Tak til dig Bent, fordi du på denne underholdende måde øser ud af din formidable viden om skakspillets finesser.

Blandt andre aktiviteter skal det nævnes, at klubben i anledning af Kulturnatten den 28. august afviklede et parti skak på torvet i Rødovre Centrum med centerets flotte store træbrikker. Partiet blev spillet mellem den gamle mester Bent Kølvig og den unge løve, der forhåbentligt har mange mestertitler til gode, Rune L. Pedersen.
Partiet blev kommenteret og urene passet af John Vestergaard.
Der blev gået til træet af begge spillere. Rune ofrede en officer og havde et stort pres mod Kølvig. Kølvig undgik behændigt Runes angreb, der løb ud i sandet. Rune havde brugt meget tid og tabte officielt på tidsoverskridelse, hans stilling var dog klart til tab.
Et spændende publikumsvenligt parti, der blev overværet af rigtig mange mennesker. God reklame for skakken, et arrangement vi og Rødovre Centrum kan være bekendt, og som vi forhåbentlig kan gentage ved dette års Kulturnat.

Ud over partiet i Rødovre Centrum var der også i Rødovre Lokal Nyt annonceret et arrangement i Foreningshuset: "Skakmat eller ... Mød Skakklubben og prøv det ædle spil fra kl. 17.00". I bestyrelsen anede vi faktisk intet om dette tiltag, men Bjørn stillede sig til rådighed og arrangerede en lille skakbod i Foreningshuset i et par timer. Der var mulighed for at spille lynskak med kokosboller som præmier, mulighed for at spille på computer mod programmet Fritz og så naturligvis få nogle oplysninger om klubben. Foreningshuset deltog i øvrigt aktivt i kulturnatten med rundvisning, edb-stue, taekwondo, kulturcafé, grillaften, mv.
Der var dog ikke det store fremmøde til skakboden. Nogle tidligere medlemmer kikkede forbi, og et par enkelte mere. Vi må nok have os en nøjere drøftelse med Foreningshuset før næste Kulturnat, for idéen er måske bæredygtig trods den pauvre start. Det er måske en vej til at hverve nye medlemmer.

Fra det organisatoriske felt skal det omtales, at Ernst i påsken sidste år deltog i DSU's delegeretmøde. Det har blandt andet resulteret i, at Rødovre Skakklub har stillet et ændringsforslag til DSU's vedtægter gående på, at regnskabet skal tilsendes klubberne senest 14 dage før delegeretmødet, hvis det ikke forinden har været offentliggjort i Skakbladet. Det kan også nævnes, at Ernst støttede et forslag om uændret kontingent for juniorer. Det blev dog nedstemt og juniorkontingentet er således også steget i 2004.
Og så har Bjørn deltaget i KSU's delegeretmøde i 2004.
Halvdelen af klubberne havde sendt en eller flere delegerede til mødet.
Det var på dette møde, at det blev vedtaget at sende et spørgeskema til klubberne om holdturneringen.
Formand og kasserer blev genvalgt, mens der for en gangs skyld var kampafstemning om posterne som de fem menige bestyrelsesmedlemmer. Udover de af bestyrelsen 5 foreslåede kandidater stillede Gerner Carlson fra Frederiksberg Skakklub også op. Bestyrelsens kandidater fik mellem 21og 26 stemmer, mens Gerner Carlson fik 10 stemmer. Bjørn blev genvalgt som revisor.

Interne Træk er i 2004 traditionen tro udkommet med fire numre, sådan som det er sket hvert år siden foråret 1996. De indeholdt i året mellem 28 og 36 sider, gennemsnitligt 33, med turneringstabeller, partier, skakrelaterede emner, skakkalender, samt små og store begivenheder fra klublivet. Det er helt åbenbart, at alle vi medlemmer kaster os over bladet, når det foreligger, og jeg vil gerne her takke redaktøren for det store arbejde, der lægges i bladet. Det er helt sikkert med til at skabe et fællesskab og et sammenhold medlemmerne imellem. Og så skal du i øvrigt også have tak, Bjørn, for dit tilsvarende store arbejde med klubbens hjemmeside. Den er på samme måde som Interne Træk et meget stort aktiv for klubben.

På et enkelt felt har klubben desværre ikke så megen fremgang. Tværtimod kan man sige, og det er på medlemssiden. Endnu i 2000 kunne vi tælle hele 69 medlemmer, mens status i dag er 49. Siden sidste generalforsamling har 9 medlemmer forladt klubben, mens kun 2 nye er kommet til. At vi stadig er en relativ stor klub, er vel kun en begrænset trøst. Medlemstilbagegangen presser økonomien. Det er dog glædeligt, at en meget stor procentdel af medlemmerne så faktisk er aktive i klubbens turneringer. Men derfor ville det nu være godt nok at være nogle flere.
I bestyrelsen har vi overvejet forskellige tiltag til, hvordan det kunne ske. Udadvendte aktiviteter som Kulturnatten har foreløbig ikke haft nogen gennemslagskraft, men det kan jo komme. Det er vel også muligt, at den påtænkte "Ejlert Andersens Mindeturnering" kan skabe interesse for og tilgang til klubben. Det har også været overvejet at præmiere nuværende medlemmer for at skaffe et nyt medlem. Vi er i bestyrelsen meget lydhøre for forslag, der kan føre til voksende medlemstal.

Jeg vil gerne runde denne beretning af med nogle betragtninger over ånden her i klubben. Jeg synes, at vi har det rart sammen. Der er en god stemning mellem os. Langt, langt de fleste af os kunne ikke drømme om at udeblive uden at sende afbud, og næsten alle gør det i god tid, når det en sjælden gang er nødvendigt. På samme måde er vi her næsten alle kl. 19.30, så vores modstander ikke en smule irriteret skal sidde og vente på os. Mange finder det også helt naturligt at pakke brikker, bræt og ure sammen efter matchen og sætte dem hen i kurvene, ligesom man sætter kopper og eventuelle askebægre i køkkenet og tomme flasker på plads i kasserne. Forhåbentlig er det snart en selvfølge for alle, for det letter jo arbejdet meget for de af os, som har påtaget os at få aftenerne til at fungere ved at møde før alle andre for at sætte spillene frem og siden pakke dem sammen igen - og så gå hjem som de sidste af alle.
Om rygningen skal der siden siges mere, for den er jo et punkt på dagsordenen, så den vil jeg lade ligge her.
I sidste runde af Vinterturneringen blev der tysset på mig, fordi jeg begyndte at kommentere mit netop overståede parti med min modstander. Jeg ved, at jeg godt kan være tilbøjelig til det, selv om jeg selv ikke synes, at jeg taler højt. Andre end mig har den uvane, og de tror formentlig heller ikke, at de taler så højt, at det kan genere nogen. Men vi snakkesalige må jo konstatere, at det faktisk kan være generende med denne mumlen, når man sidder i en svær analyse. Så vent med den, til I er kommet op i analyserummet. Hvis ellers bestyrelsens forslag til rygeregler bliver vedtaget, så vil det fremover være på 1. sal.
Og så til allersidst noget om vores æresmedlem, Rudolf Kuniss. Rudolf spillede med i sidste forårsturnering, men det blev formentlig hans sidste turneringsdeltagelse i klubben. Han er nu flyttet på plejehjem. Han har det da fortsat rimelig godt og spiller skak i privaten, men han har svært ved at bevæge sig, så her i klubben kommer han nok ikke mere. Knud, Ernst og jeg besøgte ham omkring nytår, og vi havde en hyggelig stund sammen. Vi skal hilse jer alle fra ham.
Ja, det var så, hvad jeg ville sige i denne omgang.

Per