Hvordan trækker en knægt? Tilbage til forsiden


Foto: Gisli Hardarson
Fredag eftermiddag den 28. april spillede Rødovre Skakklub en lille cupturnering i Rødovre Centrum som indvielse af det nye bræt, der er placeret diagonalt på festpladsen. Fire fliser går der til et skakfelt og langs siderne står der tal og bogstaver i metal indlejret i sten. Meget flot! Hertil centerets kæmpestore skakbrikker i træ. Fra centerets side havde man anmodet klubben om at arrangere noget, så der blev spillet på det nye bræt denne fredag eftermiddag, en anmodning som klubben naturligvis ville efterkomme.
Bjørn overvejer et træk
Foto: Gisli Hardarson

Det blev til en lille turnering med halvtimes-partier. Først mødtes Gisli Hardarson og klubmesteren Johnny Smidt, derefter Erik Johansen og Bjørn Enemark (undertegnede), og til sidst skulle de to vindere spille mod hinanden.
Formanden, Ernst M. Hansen, passede uret, som blev en væsentlig faktor i turneringen. Der er altid liv i centeret, og der er altid skakinteresserede, som stopper op og følger noget af et parti - selv om de egentlig skulle købe ind til aftensmaden. Nogle kommer hen for at studere de flotte brikker på nært hold. Er det rigtigt træ (Ja vist). Er de tunge? (Ja!) Sådan nogle må koste en formue (Ja! Rødovre Centrum har fået dem lavet specielt, og de HAR kostet en formue for 10 år siden. Skakklubben ville slet ikke kunne betale sådan noget). Små børn sidder langs kanten, fascinerede af de store brikker.

Erik tænker
Foto: Gisli Hardarson

Undertiden synes en af de helt små, at de lige må en tur ind over brættet og blande sig med bønderne. Hvordan trækker en toårs knægt?
"Som en springer!", mente en mor.
Disse fantasi-brikker blev dog hurtigt "slået hjem" af tililende forældre. "Jamen, hvorfor må han så gå derinde?". Ja, vi havde jo fået lov.
Vi fik også lejlighed til at møde flere af klubbens nuværende og tidligere medlemmer, som tilfældigvis var i centeret denne fredag eftermiddag.
Selve spillet var dog præget af de uvante omgivelser. Det er svært at overskue stillingen, når man står inde i den.
Der var også problemer med tiden. Man kan ikke slutte i bedste lynskak-stil, når der skal bakses med de tunge brikker - selv om officererne er på hjul.
Partiet Gisli-Johnny blev spillet nogenlunde pænt indtil slutningen, hvor Gisli havde tårn . to bønder mod Johnnys løber plus én bonde. Her tabte Gisli på tid, hvor Johnny havde et minut eller to mere.
Det forstod tilskuerne vist ikke!
I mit parti mod Erik fik jeg en lidt klodset stilling, kom jeg under voldsomt angreb og forventede at tabe. Oven i købet fik jeg blokeret en garderingslinie og tabte et tårn rent (vi spillede jo med rørt brik). Imidlertid nåede Erik ikke at sætte mig mat, så også her kom tiden til at spille en større rolle end stillingen på brættet.

Gisli

Efter en kort pause spillede vi finale. Johnny kom bedst fra start, men fik ikke udnyttet sin fordel. I stedet fik jeg lov til at komme ind i kampen. Da han så fik byttet om på to træk, vandt jeg en løber for en bonde. Et fejltræk mere fremkaldte en klar gevinststilling, og det endte med en matsætning.
Klubmesteren spiller bedre på et normalt bræt!

BjørnDenne artikel, illustreret af de to første billeder, blev sendt til Rødovre Lokalnyt. Den blev dog ikke bragt, måske fordi ikke kunne nå at komme med i tirsdagsudgaven - og så var blevet uaktuel til tirsdagen efter.

Johnny rykker
Foto: Gisli Hardarson

Der er planer om at spille i Rødovre Centrum igen en gang til efteråret, måske en holdkamp med fem matcher mod Hvidovre. Var det noget?