Jeg vil gerne lige sige... Tilbage til forsiden


I går blev jeg ringet op af Ernst, der fortalte, at man ville lave en match i Rødovre Centrum. Ideen var, at mænd skulle spille mod mænd og kvinder mod kvinder. Han spurgte så, om jeg ville spille på kvindeholdet. Jeg blev selvfølgelig glad for at blive spurgt, men kunne også omgående mærke, at det havde jeg ikke lyst til. Altså takkede jeg nej med ovenstående begrundelse. Bagefter følte jeg mig lidt taget på sengen (nu ingen morsomheder, tak!), fordi jeg slet ikke nåede at forholde mig til ideen, men kun til min egen "det-vil-jeg-ikke"-følelse.

Jeg synes ikke om ideen og vil gerne her have lov til at fortælle hvorfor.

Der er ingen rimelig begrundelse for, at skak spilles kønsopdelt. Hvorfor man overhovedet i tidernes morgen har fundet på at gøre det, må guderne (og muligvis Bent Kølvig?) vide. Mit gæt er, at man bare har overtaget en tradition, der var kendt fra andre områder end skak.

Det er rigtigt, at få kvinder spiller skak. Det er efter min mening et kulturelt fænomen. Som pige er det ikke noget man forventes at beskæftige sig med, og at det betragtes som ufeminint at interessere sig for, har jeg ofte selv oplevet.

Hvorfor er der så så få kvinder i topskak? Tja… Hvis 500 drenge spiller skak for hver gang 1 pige gør det, så er det indlysende, hvor man vil finde den største talentmasse.

Jeg opfatter det som ærekrænkende (stort ord, men ja, det gør jeg faktisk), at denne opdeling eksisterer. Da Judit Polgar for et par(?) år siden ikke havnede blandt de allerbedste i en topturnering, skrev Peter Dûrrfeld, at hun nu formodentlig snart ville skifte til kvindeskak! Denne mageløst arrogante spådom er naturligvis ikke blevet til virkelighed – hvis Polgar havde syntes, at kvindeskak er en god ide, havde vi nok set hende dér for længe siden. Det, han i virkeligheden siger, er jo, at når hun ikke kan blive nr. 1 på A-holdet, skifter hun nok til B-holdet. Fy faen.

Der kan kun være én begrundelse for kvindeskak, og det er, at kvinder er mindre intelligente end mænd (for mit indre øre kan jeg høre alle vitserne hagle ned – det er ok, men vær sød at servere dem, når jeg ikke er tilstede). At kvinder skulle være mindre intelligente end mænd, stemmer hverken overens med min opfattelse af mine medsøstre eller (og så er det min tur til at være arrogant!) med min personlige erfaring.

Når så alt dette er sagt, vil jeg gerne sige, at det selvfølgelig ikke er min opfattelse, at vores bestyrelse (eller hvem der nu har fundet på den i indledningen omtalte turnering) har været ude på at genere nogen. Jeg har bare ønsket at markere, hvor jeg står i det spørgsmål.

Judith


Næste generation Haubro Foto: Bjørn Enemark