Computeren spiller Go Tilbage til forsiden

I sidste nr. af fribonden omtalte jeg en match i fem partier mellem den 32-årige professionelle Go-spiller Lee Sedol fra Sydkorea og computer-programmet AlphaGo, som er udviklet af Google Deepmind. Den blev spillet i begyndelsen af marts i Seoul.

Lee Sedol i 2012

Lee startede som professionel i 1995, hvor han som kun 12-årig klarede kvalifikationskravet til 1 dan, den laveste professionelle klasse. 4 år senere var han avanceret til 3 dan, for så i 2003 at gå til 4, 5, 6, 7, 8 og helt op til 9 dan, den højeste klasse.
Så vidt jeg kan se, så eksisterer der ikke et verdensmesterskab for professionelle Go-spillere, kun et for amatører. Men Lee har vundet mange internationale turneringer og beskrives ofte i pressen som world champion.
Matchen mellem AlphaGo og Lee havde opnået en status svarende til den berømte match mellem Deep Blue og Kasparov. Og der var virkelig noget at spille om: 1 million dollars!

Lee var meget optimistisk inden matchen og regnede med at vinde 5-0 eller 4-1. Men sådan skulle det ikke gå!
AlphaGo vandt 1., 2., 3. og 5. parti og med en 4-1 sejr havde computeren nok en gang vundet en sejr i et strategisk spil med masser af muligheder. Google vil forære de mange penge til Unicef og til Go-organisationer.
Lee fik 150.000 dollars for at stille op og 20.000 for at vinde 4. parti. Med dagens kurs er det godt 1,1 million kroner. Hans image blev skrammet, men det er dog en pæn kompensation.

Programmet AlphaGo blev af Korea Baduk Association tildelt den højeste udmærkelse, en 9 dan ærestitel.