fra Rødovre Lokalnyt Tilbage til forsiden


Nedenstående artikel blev bragt i Rødovre Lokalnyt

LOKALE PASSER PÅ KONGEN
SKAKMAT: De lokale skakspillere spillede i sidste uge holdkamp mod 'Jernbanen' i lokalerne i Foreningshuset. Hvis du vil være en del af holdet, hører klubben gerne fra dig. Klubbens medlemmer tæller blandt andet en tidligere Danmarksmester. I 1962 hjemtog klubbens nuværende medlem Bent Kølvig DM-guldet. Foto: Red

Skak er et af Verdens ældste spil, og i Damhus Skakklub kan du lære alt om rokader og angrebsåbninger. "Man kan vel godt kalde os en ungdomsklub for voksne," siger 78-årige Per Kühlmann, der har været medlem siden 1970.
Af Christian Volsted

>>Den afgørende kvalitet ved skak er, at det altid er ens egen skyld, hvis man taber en kamp -- skakspiller; Per Kühlmann

I Foreningshuset bliver der hver tirsdag aften tænkt, så det knager og brager. I stueetagen mødes medlemmerne af Damhus Skakklub over et parti og hyggeligt samvær. Klubben blev oprettet i 1933, som en del af Dansk Arbejder Skak Forbund og hed helt frem til 2009 Rødovre Skakklub. Dalende medlemstal fik herefter klubben til at fusionere med Vanløse Skakklub. "Vi synes, at Damhus Skakklub var et meget passende navn", fortæller klubbens mangeårige medlem Per Kühlmann om fusionen mellem de to klubber i Rødovre og Vanløse. I dag har Damhus Skakklub godt 50 medlemmer, men der er altid ledige stole og skakspil til borgere, der er klar til kamp eller nysgerrige, som blot vil snuse lidt til spillet. "Lige nu er vi en klub med mange ældre medlemmer, men sådan behøver det jo ikke at være.
Andre skakklubber har unge medlemmer, og vi er altid åben for nye," siger Per Kühlmann.

Individuelt holdspil
I Damhus Skakklub er der årligt tre turneringer. 'Det åbne Damhus-mesterskab', der kører det meste af efteråret, en medlemsturnering og en forårsturnering. Da avisen var på besøg sidste tirsdag var tavsheden larmende i lokalet i Foreningshuset. Klubbens medlemmer var i holdkamp mod den gamle arbejderklub 'Jernbanen'. "Skak er et individuelt spil, men samtidig også et holdspil, hvor vi deltager i turneringer mod andre klubber," siger Per Kühlmann, som altid har været fascineret af spillets individuelle præg.
"Den afgørende kvalitet ved skak er, at det altid er ens egen skyld, hvis man taber en kamp. Det er ikke din whismakker, der har spillet forkert, eller bolden der lå forkert. Det er ens egne fejl, der afgør, om man vinder eller taber. Der er ikke tale om held. Skak er intellektuelt stimulerende, og jeg synes, det er Verdens bedste spil, selvom jeg ikke har prøvet dem alle," siger Per Kühlmann, som har sagt til sig selv, at han bliver ved med at spille, så længe han vinder over sønnen.

Snak om skak
En gang om året viser skakklubben opvisningspartier på festpladsen i Rødovre Centrum og i deres 'Skak snak Cafe' i Foreningshuset bliver det sociale fællesskab plejet. "Man kan godt kalde os en ungdomsklub for voksne og i vores café mødes vi for at tale om berømte partier og komme hinanden ved. Vi har et godt sammenhold og en særlig klubfølelse," siger Per Kühlmann, inden han fortæller, at alle nysgerrige er hjertens velkomne til at kigge forbi, når klubben mødes hver tirsdag. Der skulle efter sigende gå en god måneds tid, før kassereren begynder at snakke om medlemskab og kontingent.

Navn: Damhus Skakklub
Formand: Ernst M. Hansen
Hvor: Foreningshuset,
Højnæsvej 63
Hvornår: Tirsdage 19.30 til 23.30
Kontakt: Formand Ernst M. Hansen
kan kontaktes på
telefon 3132 3697