Stenalder-Counter-Strike Tilbage til forsiden


fra dr.dk 2017-03-24


1.200 børn flytter brikker i DM i skoleskak i Grindsted. Det er den største turnering hidtil.
(Foto: Jesper Ibfeldt - DR Midt & Vest)


Af Jesper Ibfeld, Thomas Gammeltoft Pedersen og Annette Jespersen


DR Midt og Vest har været i Grindsted for blandt andet at tale med
et par af eleverne fra Skive.

Flere end 1.200 skole-elever tæver i dag bønder og heste i Grindsted. De er nemlig med i finalen i DM i skoleskak.
Frederik Pedersen fra Vestfjends-skolen syd for Skive sidder klar ved brættet. Han mener, at skak som brætspil er sjovere end computerspil.
- På en Ipad sidder man med en miniskærm. Her kan man zoome ind ved at flytte hovedet og selv rykke med brikkerne, siger Frederik Pedersen.
- Måske er det ikke så langt fra et computerspil. Nogle af børnene kalder det stenalder-Counter-Strike, fortæller Mads Jacobsen, der er generalsekretær i Dansk Skoleskak.
Rikke Christensen er ansvarlig for skoleskak på Glud Skole ved Juels-minde. Ifølge hende gør spillet børnene rolige, fordi de ikke kan flakke fra det ene til det andet.
- Og så kan man ikke lave sine træk om i skak. På computeren kan man bare sige game over og starte et nyt spil, siger hun.
Skak er ikke længere en lille niche-ting. Det er nu udbredt til rigtig mange skoler, siger programleder for Dansk Skoleskak Mikkel Nørgaard.
Han mener, at spillet giver ungerne noget, som de ellers ikke får.
- De skal sætte sig ned, tænke sig om og vente på, at andre tænker sig om. De får mulighed for at bruge hovedet på en anden måde - en modvægt til vores travle, digitale kultur, siger han.
Landet over er der skak på skemaet i cirka hver tredje skole, og det er altså de bedste af dem, der nu er samlet i Magion i Grindsted til DM.