Maskinen spiller Tilbage til forsiden


Den skakspillede robot på forsiden kunne spille skak, men det mest imponerende var vel at se den flytte brikkerne. Nu er der kommet en nyhed, som får en til at checke datoen på avisen. Er det Fake News?
DeepMind, et søsterselskab til Google, har konstrueret et program, AlphaZero, baseret på neurale netværk, en generalisering af programmet AlphaGo, der slog Go-verdensmesteren.
Ifølge en rapport fra Cornell University fik det nye program skakreglerne at vide (hvordan det så end foregik), men ingen partier, ingen åbningsteori, ingen vurdering af brikkernes værdi. Derefter fik det lov til at spille mod en anden udgave af sig selv (der var justeret en smule anderledes) i bare fire timer.
Efter denne træning var det klar til at møde programmet Stockfish 8, der for øjeblikket regnes for det stærkeste program. Der skulle spilles 100 partier, og de to programmer skulle skiftes til at starte. Betænkningstiden var sat til 1 minut pr. træk, ikke meget!
Resultatet var imponerende: Alpha-Zero vandt 25 partier med hvid og tre med sort. Alle øvrige endte remis!
Grundlæggeren af DeepMind, Demis Hassabis, siger, at programmet spillede skak på en ny måde, undertiden med mystiske ofre af løber eller dronning for at opnå positionelle fordele. Det spiller ikke som et menneske, ikke som et program, snarere som en fremmed race.
De neurale netværk har mulighed for at lære af sine fejl, bliver altså bedre og bedre. Jeg har altid arbejdet med programmer, der gjorde det samme hver gang, det passede også bedst til administrative opgaver. Men neurale netværk kan altså lære.
Stormester Peter Heine siger: "Jeg har altid undret mig over, hvordan det ville være, hvis en overlegen race landede på Jorden og viste os, hvordan de spillede skak ... Nu ved jeg det."Efter 18. - g5 er hvid (AlphaZero) en bonde bagud for bedre udvikling, men Sh6 er truet. Så Sg4 er nødvendig. Men partiet fortsætter

19. Te1 Kxh6 20. h4 f6
21. Le3 Lf5 22. Tad1 Da3
23. Dc4 b5 24. hxh5+ fxg5
25. Dh4+ Kg6 26. Dh1 Kg7
27. Le4 Lg6 28. Lxg6 hxg6
29. Dh3 Lf6 30. Kg2 Dxa2
31. Th1 Dg8
og hvid vinder til sidst, se linket.
Ti gevinst-partier er frigivet, se https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/alphazero-vs-stockfish

Fascinerende! Nogle skakbøger skal nok skrives om!

Bjørn